Artik011DK

STIGFILM.DK

Stig Hartkopf // Eventyrer // Filmmand // Foredragsholder

"Travel to Survive"

Artikler

________

Berlingske Tidene 1997 “Udlængsel på Østerbro” 

 

– af Karin Eriksen.

 

 

Hele livet var linet op for handelsskoledrengen Stig Hartkopf, slipset sad, som det skulle, jakkesættet havde brede skuldre, jobber var sikret i reklamebranchen, og forude vinkede Porschen, den materialistiske blondinekone, palæet og puddelhunden, som er det ydre mål for succes, når man er født og opvokset i Charlottenlund. 


Men så tog fanden ved ham, han kvittede sit job og stak af til USA. Og siden har han konsekvent levet for at rejse – helst på cykel og med et kamera i cykelkurven, så også andre kunne få glæde af hans møde med fremmede folk og kulturer. 


Det har resulteret i nogle meget roste dokumentarfilm : “Jeg Rejser for at Overleve” om en rejse med den transsibiriske jernbane, fulgt op af en cykeltur gennem det halve Asien, og senere filmen “Cuba på Cykel”. Man kommer næsten lige så tæt på personerne i hans film som han selv er, for han stikker sit lille håndholdte Hi8 kamera lige op i næsen på folk, og filmer alle steder – de forbudte, hvor det ellers kræver officielle dokumenter og tilladelser, som i Kina, Cuba og Vietnam, og de farlige, hvor folk har noget at skjule, eller simpelthen ikke vil acceptere at blive filmet. Disse steder forekommer overalt i verden. 


Det giver en meget personlig, men også meget autentisk oplevelse. 


Næste stop er Illulissat, Grønland, en 2-300 kilometer nord for polarcirklen. Og når flyet letter i dag i Kastrup lufthavn kl. 11X00, er det med rygsæk og mountainbike i bagagerummet.


“Jeg laver aldrig nød- og elendighedspornografi, men vil hellere skildre de positive oplevelser i mødet med mennesker, der har en helt anden tilgang til verden end os danskere”, fortæller Stig Hartkopf. Han har cyklet rundt på Færøerne og Island for at filme, og Grønland er tredje og sidste ben i sammenhængen. 


FOLK 


“Danskerne er verdens mest forkælede folkefærd materielt set, her kan man frit sige, hvad man vil, man kan studere, der er mad og varmt vand, det eneste der mangler, er livsglæde. I virkeligheden er det de udlændinge, der lever i Danmark, der sætter mest pris på Danmark. “Danskerne selv, de brokker sig bare”, provokerer Hartkopf, der mener, at alle kan gøre som han gør : 


“Livet består af valg. Vælger man at rejse, koster det villa, venskaber og velstand, men jeg synes, det er det hele værd. Det kan ikke nytte noget at sidde og sukke hjemme i parcelhuset, man har jo selv valgt den tryghed, fordideterdetmanønsker”,sigerden38-årigeglobetrottermedbasei en 1 1⁄2 værelses andelslejlighed i hjertet af Østerbro. Lejligheden bærer ikke præg af designermøbler, men derimod af flotte fotos, kort og minder fra mange rejser. 


Stig Hartkopf er ikke populær i danske filmkredse, en mand der udgør et helt filmhold i sig selv og ikke har tålmodighed og ydmyghed til at tigge om penge, skal heller ikke regne med at få nogen. Selv takker han Det Danske Filmværksted, som stiller udstyr og tekniske faciliteter til rådighed for omkring 40 projekter om året. Uden deres risikovillighed og åbenhed over for folk med lyst til at lave film og en god idé, ingen fornyelse i filmbranchen. 


Filmen “Cuba på Cykel” er på TV2ʼs bestsellerliste over salg til udlandet, men har pudsig nok ikke været vist herhjemme endnu. Chancen kommer nu i en kortere version på TV3 på onsdag kl. 20X00.

 

Copyright © Stig Hartkopf / www.stigfilm.dk - All Rights Reserved.