Baggrund

STIGFILM.DK

Stig Hartkopf // Eventyrer // Filmmand // Foredragsholder

"Travel to Survive"

Baggrund

________

“Travel to Survive” / “Jeg Rejser for at Overleve”, er både titlen på mit firma, og navnet på 4 af mine første film. Ordene blev sammensat en sen nat i Filmhuset i København, hvor vi var ved at klippe filmene om den Transsibiriske Jernbane, Kina og Vietnam.

 

Vi var en broget flok af klippere, computernørder, lydfolk og andre natteravne fra filmverdenens undergrund, som diskuterede film, eventyr og rejser.

Det gik op for mig, at jeg elsker rejsen til eksotiske, fjerne steder, fordi slaveriets dagligdag, tryghed og ensformighed skræmmer og keder mig. Udsigten til at skulle forblive på det samme sted, by, land over længere tid, omgivet af de samme mennesker, er skræmmende for en eventyrer. Forstærket af Danmarks nuværende konformitet og kønsløshed. Damn, her er forudsigeligt kedeligt.

 

Inspireret af H.C.Andersens berømte ord, ”At Rejse er at Leve”, lå det lige for; Travel to Survive, Jeg rejser for at Overleve.

 

Mit navn er Stig Hartkopf, og jeg er firmaet.

Jeg har ingen uddannelse som instruktør, klipper, fotograf, lydmand, fundraiser, og hvad der ellers skal til for at lave film. Jeg er selvlært i denne branche. D.v.s., det er ingen. Jeg har bl.a. opnået min viden og kvalifikationer gennem hårdt arbejde, en stærk tro på mig selv, men kan takke alle filmnørderne, jeg gennem 10 år mødte på Det Danske Filmværksted, for de mange råd og tips, der har gjort mig i stand til på egen hånd at lave en film fra A til Z.

 

Gennem mange år har jeg periodevist rejst alene rundt i fjerne egne af verden.

 

 |Medbringende en cykel, en rygsæk, et kamera og masser af nysgerrighed. Derfor har de

      sidst tilkomne film alle fået navnet, ”et eller andet land – På Cykel”.

 

Desværre kan denne titel lede tanken hen på de utallige useriøse og overfladiske rejseprogrammer, der ruller over skærmen. Med mere eller mindre kendte medieludere som omdrejningspunkt. Flad, low life underholdning, glemt inden det er set.

 

Jeg bestræber mig på at lave seriøse dokumentarfilm, der respekterer de involverede folk og lande.

 

Mine film handler hovedsalig om folk og begivenheder, mindre om cyklen, mig selv og rejsen.

 

Men af flere grunde er cyklen uhyre vigtig!

 

Min interesse for og store glæde ved cykling, kan tilskrives den meget konditionskrævende sportsgren ”Triathlon”, hvor man både svømmer, cykler og løber ret langt. Masser af konkurrencer, bl.a. EM i Ironman 1989, og i 1.000-vis af træningskilometre på danske og udenlandske landeveje, har lært mig de mindre iøjnefaldende gevinster ved cykling. Kører du fuld skrue på din cykel i et par timer, bliver belønningen afregnet kontant. Den fysiske tilfredsstillelse og mentale glæde er næsten ubeskrivelig. Du er renset for stress og problemfyldte tanker, hovedet er klart og friskt, benmusklerne værker, og hormonerne buldrer rundt i kroppen. Adrenalin, testosteron, og hvad det ellers hedder. Næsten ubeskriveligt. Få sportsgrene kan tilbyde det samme.

 

Så hvorfor ikke begive sig ud i verden med cyklen som førstevalg til lokal transport?

 

Jeg rejser alene, men det bliver aldrig kedeligt. Cyklen tager mig rundt, jeg og kameraet oplever alt i et moderat tempo. Der er tid til at stoppe hvor som helst. Lugte, fornemme, føle, sige goddag til de mennesker, jeg så gerne vil i kontakt med.

 

Overalt i verden, steder som Grønland, Israel, Cuba og Kina, hvor man mindst af alt forventer, at den enlige, mærkelige fremmede, som kommer der på sin gamle ”havelåge”, er en filminstruktør, som er igang med at lave en dokumentarfilm om de lokale menneskers liv, får jeg en meget nysgerrig og afslappet modtagelse. Folk har dyb respekt for at jeg knokler, og endda sætter livet på spil, og der er aldrig problemer med at få lov til at filme. Folk åbner både døre og arme.

 

 |Så samtidig med at cykleriet giver en rolig rejse og et nærvær, giver det også et meget

     realistisk billede af, hvad der rør sig bag den umiddelbare overflade. Jeg får lov

     til at filme overalt, og folk taler meget ærligt til kameraet.

 

Denne måde er en af de aller bedste til at lave dokumentarfilm i ”road movie” stilen. Meget tættere kommer man ikke på virkeligheden, og mine film bibringer ny viden om, hvad der sker i vores forunderlige verden.

 

Læs mere om ”Travel to Survive” og Stig Hartkopf under menuen ARTIKLER.

Copyright © Stig Hartkopf / www.stigfilm.dk - All Rights Reserved.